Przepisy,  Sznycle z bakłażana,  Z warzyw

Sznycle z bakłażana

Lubicie bakłażany? Ja uwielbiam i mogłabym je jeść prawie codziennie. Niesamowite ile różnorodnych potraw można przygotować z tego warzywka zwanego również oberżyną lub gruszką miłości <3 Na blogu znajdziecie już przepisy miedzy innymi na Baba Ganoush czy zapiekankę z grilowanego bakłażana.

Dzisiaj prosty przepis na sznycle z bakłażana z sałatką z pomidorów, mozzarelli i bazylii. Moje ulubione połączenie <3

Składniki:

1 dojrzały bakłażan

kilka pomidorków koktajlowych

kilka małych kulek mozzarelli

garść listków bazylii

1 jajko

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

sok z pół cytryny

Bakłażana przekroić wzdłuż na ok. 1 cm. plastry. Posolić i odłożyć na minimum 1/2 godz. Po tym czasie każdy plaster odcisnąć z soku w ręcznik papierowy. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. Obtoczyć każdy plaster w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Pomidory wymieszać z mozzarellą i bazylią. Doprawić oliwą, solą i pieprzem. Przed podaniem wszystko skropić sokiem z cytryny. I sałatkę i bakłażany.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *