
Sznycle z bakłażana
Lubicie bakłażany? Ja uwielbiam i mogłabym je jeść prawie codziennie. Niesamowite ile różnorodnych potraw można przygotować z tego warzywka zwanego również oberżyną lub gruszką miłości <3 Na blogu znajdziecie już przepisy miedzy innymi na Baba Ganoush czy zapiekankę z grilowanego bakłażana.
Dzisiaj prosty przepis na sznycle z bakłażana z sałatką z pomidorów, mozzarelli i bazylii. Moje ulubione połączenie <3
Składniki:
1 dojrzały bakłażan
kilka pomidorków koktajlowych
kilka małych kulek mozzarelli
garść listków bazylii
1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
sok z pół cytryny
Bakłażana przekroić wzdłuż na ok. 1 cm. plastry. Posolić i odłożyć na minimum 1/2 godz. Po tym czasie każdy plaster odcisnąć z soku w ręcznik papierowy. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. Obtoczyć każdy plaster w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Pomidory wymieszać z mozzarellą i bazylią. Doprawić oliwą, solą i pieprzem. Przed podaniem wszystko skropić sokiem z cytryny. I sałatkę i bakłażany.
Smacznego 🙂

