Quiche,  Z warzyw

Quiche Zielono Mi ;)

Quiche jest to rodzaj placka wykonanego z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego lub mięsnego, zalanego masą z jajek i śmietany.

Nadzienie można zrobić praktycznie ze wszystkiego tzn. różnych rodzajów mięs, warzyw, serów, ziól i przypraw.

Dzisiaj zaproponuję quiche Zielono Mi, koncepcja własna. Nadzienie skomponowałam na biegu, przy okazji zakupów w markecie …

Ułatwiłam dodatkowo cała sprawę zastępując ciasto kruche gotowym ciastem francuskim 😉

Przygotowanie ciasta:

ciasto francuskie ( rozmróź potrzebną ilość do wyłożenia twojej formy )

masło klarowane lub olej

bułka tarta

Formę do tarty 26 – 28 cm ( może też być zwykła tortownica ) wysmarować masłem, wyłożyć ciastem francuskim, ponakłuwać dosyć gęsto widelcem i obsypać całe dno bułka tartą.

Składniki na farsz:

1 duży por

1 średnia cebula szalotka

120 gram bimi *** ( lub brokułów )

120 gram kalafioru w rożyczkach

garść fasolki szparagowej

kilka malutkich ziemniaczków

250 słodkiej śmietany

4 jajka

około 180 gram tartego żółtego sera o ostrzejszym smaku

sól

pieprz

1 lyżka masla

Szalotkę pokroić w kostkę, por w talarki i zeszklić razem na maśle.

Ziemniaki i kalafior ugotować razem na półmiekko w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

Fasolkę przekroić na pół i razem z bimi ( lub brokułami ) zblanszować.

Ziemniaczki przekroić wzdłóż na pół, ułożyć z innymi warzywami i podsmażoną szalotką z porą na posypanym bułką tartą cieście.

Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać starty ser, wymieszać. Gotową masą zalać warzywa.

Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni ( bez termoobiegu ).

Quiche można upiec dzień wcześniej, przechować w lodówce przykrytą folią spożywczą. Na drugi dzień wystarczy tylko podgrzać 20 min. w 160 stopniach.

Na zimno również dobrze smakuje 😉

A więc życzę smacznego 🙂

*** Bimi – pochodzi z Japoni, jest to krzyżówka brokól z kailian ( rodzaj chińskiej kapusty ), znane też pod nazwą broccolini.

Ps. Przepis został przeniesiony z mojego starego bloga „Piekarnik na Emigracji”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.