Z warzyw

B&B czyli bataty i buraczki z piekarnika

W okresie jesienno-zimowym wraca mi szczególna ochota na pieczone warzywa. Dzisiaj mam dla was duecik pod postacią batatów i buraczków, w zasadzie trio bo dochodzi jeszcze czerwona cebula. Ale nie ważne, ważne, że prosto i smacznie. Czasem pałaszuję je same a czasem dodaję jakieś mięsko 😉

Składniki na 2 porcje:

3 średnie buraki

3 średnie bataty

1 duża czerwona cebula

sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony, olej

Buraki obrać, pokroić w grube plastry, plastry pokroić w słupki. Cebulę pokroić w ćwierć talarki, dodać do buraczków, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać trochę oleju, wymieszać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem ). Po ok. godzinie dorzucić bataty pokrojone w grubą kostkę. Piec jeszcze jakieś pół godziny. Gotowe 🙂

Bataty przed dodaniem również odrobinę przyprawiam.

Warzywa podczas pieczenia można w międzyczasie z dwa razy delikatnie przemieszać.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.