
B&B czyli bataty i buraczki z piekarnika
W okresie jesienno-zimowym wraca mi szczególna ochota na pieczone warzywa. Dzisiaj mam dla was duecik pod postacią batatów i buraczków, w zasadzie trio bo dochodzi jeszcze czerwona cebula. Ale nie ważne, ważne, że prosto i smacznie. Czasem pałaszuję je same a czasem dodaję jakieś mięsko 😉
Składniki na 2 porcje:
3 średnie buraki
3 średnie bataty
1 duża czerwona cebula
sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony, olej
Buraki obrać, pokroić w grube plastry, plastry pokroić w słupki. Cebulę pokroić w ćwierć talarki, dodać do buraczków, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać trochę oleju, wymieszać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem ). Po ok. godzinie dorzucić bataty pokrojone w grubą kostkę. Piec jeszcze jakieś pół godziny. Gotowe 🙂
Bataty przed dodaniem również odrobinę przyprawiam.
Warzywa podczas pieczenia można w międzyczasie z dwa razy delikatnie przemieszać.
Smacznego 🙂

