Bakłażan z pomidorami i mozzarellą,  Przepisy,  Z warzyw

Bakłażan z pomidorami i mozzarellą

Uwielbiam oberżynę <3

I uwielbiam to danie ponieważ jest proste, zdrowe, dietetyczne a przygotowanie go zajmuje naprawdę mało czasu.

Bakłażana przygotowanego w ten sposób można spałaszować solo lub z pieczywem, ryżem czy np. kasza gryczaną. Osobiście bardzo lubię z kaszą 😉

Składniki:


1 bakłażan

2 pomidory

1 kulka mozzarelli

oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz, zioła prowansalskie


Bakłażana i pomidory pokroić w plastry. Na patelni grillowej rozgrzać odrobinę oliwy. Bakłażana, oprószyć solą i pieprzem ( wystarczy z jednej strony ), zgrillować. Zgrillowane plastry oberżyny ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na niego położyć pokrojone w plastry pomidory, na pomidory pokrojoną w plastry mozzarellę.

Oprószyć solą, pieprzem, ziołami. Skropić oliwą i octem balsamicznym.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( termoobieg ) lub 200 stopni bez termoobiegu i zapiekać ok. 20 min.


Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *