Inne,  Z warzyw

Baba ganoush czyli pasta z bakłażana

Baba ganoush to danie kuchni arabskiej. Potrawa w formie pasty, której podstawowym składnikiem jest bakłażan i sezam.

Pastę je się najczęściej z pieczywem takim jak placki chlebowe pita lub khubz, lub podając ją jako dodatek do warzyw i grillowanych mięs. Mi służy często jako baza do kanapek 😉

Baba ganoush:

2 średnie bakłażany

8-10 ząbków czosnku

8-10 łyżek tahini*

1/2 pęczka pietruszki

2-3 łyżki oliwy

sól

sok z cytryny do smaku

Bakłażany umyć, osuszyć ( nie obierać, nic nie obcinać ), ponakłuwać tylko ostrym nożem i w nacięcia powciskać ząbki czosnku, tak aby były całkowicie schowane. Tak przygotowane położyc na blachę ( nie dodawać oleju ), włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( bez termoobiegu ) i piec ok. 30 min. aż skórka zbrązowieje.

Poczekać aż trochę ostygną, naciąć wzdłóż, wydrążyć miaższ i przełożyc do blendera. Dodać pietruszkę, tahini*, sól, oliwę i sok z cytryny i krótko zmiksować, do połączenia składników. Podawać schłodzone.

Smacznego!

* Tahini ( masło sezamowe ) pasta na bazie nasion sezamu, używana w krajach arabskich do przygotowywania wielu potraw i dipów.

Tahini można kupić w sklepie z orientalną żywnoscią ( w Holandii w sklepach marokańskich ale także mozna je znależć w większych AH ). Można także przygotować w domu samemu za pomoca dobrego blendera lub młynka do kawy, przepis tutaj.

* Psianka podłużna czyli bakłażan, znany też pod takimi nazwami jak oberzyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste lub bakman. Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. Bakłażan uważany jest za afrodyzjak a w niektórych krajach 10 marca obchodzone jest świeto Bakmana podczas którego spożywane są ogromne ilości tej oto gruszki miłosnej 😉

Ps. Przepis przeniesiony z mojego starego bloga „Piekarnik na Emigracji”

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.