Zupy

Kremowa zupa z batatów

Dzisiaj mam dla was przepis na pyszną, rozgrzewającą i kremową zupkę z batatów, czyli słodkich ziemniaków.

W zasadzie jest w niej rownież sporo marchewki i papryki, ale to właśnie bataty nadają jej ten wyjątkowy smak.

Gęsta, kremowa, lekko pikantna, delikatnie słodka, pełna witamin, z dodatkiem kaszy jaglanej. Wprost idealna na rozpoczynającą się ( w Holandii już trawjącą ) chłodną jesień … W dodatku prosta i szybka w przygotowaniu … Pycha! Goraco polecam !

Składniki:

2 średnie bataty

3 średnie marchewki

1 spora czerwona papryka

2 średnie czerwone cebule

4 średnie zabki czosnku

2 kostki bulionu warzywnego

1 spora garść kaszy jaglanej

sól, pieprz i szczypta płatków chili do smaku

1 spora lyżka masła klarowanego lub oliwy do smażenia

1 pęczek swieżej kolendry lub pietruszki

Cebule i czosnek posiekać i podsmażyc w garnku na maśle lub oleju. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i znowu chwilę przesmażyc. Dodać pokruszoną kostkę rosołową, kaszę jaglaną i zalać 1 litrem zimnej wody. Gdy zupa zacznie sie gotować zmniejszyć ogień i gotować jeszcze jakieś 20-25 minut. Gotową zupę zmiksować i przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać obficie listkami kolendry.

Smacznego 🙂

Ps. Zamiast płatków chili można użyć świeżą papryczkę chili. Należy ją rokroić, pozbyć się pestek, drobno pokroić i przesmażyć razem z czosnkiem i cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.