
Kremowa zupa z batatów
Dzisiaj mam dla was przepis na pyszną, rozgrzewającą i kremową zupkę z batatów, czyli słodkich ziemniaków.
W zasadzie jest w niej rownież sporo marchewki i papryki, ale to właśnie bataty nadają jej ten wyjątkowy smak.
Gęsta, kremowa, lekko pikantna, delikatnie słodka, pełna witamin, z dodatkiem kaszy jaglanej. Wprost idealna na rozpoczynającą się ( w Holandii już trawjącą ) chłodną jesień … W dodatku prosta i szybka w przygotowaniu … Pycha! Goraco polecam !
Składniki:
2 średnie bataty
3 średnie marchewki
1 spora czerwona papryka
2 średnie czerwone cebule
4 średnie zabki czosnku
2 kostki bulionu warzywnego
1 spora garść kaszy jaglanej
sól, pieprz i szczypta płatków chili do smaku
1 spora lyżka masła klarowanego lub oliwy do smażenia
1 pęczek swieżej kolendry lub pietruszki
Cebule i czosnek posiekać i podsmażyc w garnku na maśle lub oleju. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i znowu chwilę przesmażyc. Dodać pokruszoną kostkę rosołową, kaszę jaglaną i zalać 1 litrem zimnej wody. Gdy zupa zacznie sie gotować zmniejszyć ogień i gotować jeszcze jakieś 20-25 minut. Gotową zupę zmiksować i przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać obficie listkami kolendry.
Smacznego 🙂
Ps. Zamiast płatków chili można użyć świeżą papryczkę chili. Należy ją rokroić, pozbyć się pestek, drobno pokroić i przesmażyć razem z czosnkiem i cebulką.

