Quiche,  Z ryb

Quiche z łososiem i szpinakiem

Tym razem quiche w wersji szpinakowo-łososiowej 🙂

Składniki:

Ciasto francuskie

bułka tarta

masło lub olej do posmarowania formy

Formę do tarty 26 – 28 cm ( może też być zwykła tortownica w tym rozmiarze ) wysmarować masłem, wyłożyc ciastem francuskim, ponakłuwać dosyć gęsto widelcem i obsypać całe dno bułką tartą.

Składniki na farsz:

350 gram łososia

450 gram świeżego szpinaku

1 średnia szalotka

4-5 ząbków czosnku

5 jajek

250 ml słodkiej śmietany

100 gram tartego żółtego sera

3-4 gałązki świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego

sól i pieprz do smaku

Szpinak umyć i poobrywać ogonki. Osuszyc i sparzyć na suchej patelni. Czyli rozgrzać dużą patelnię bez tłuszczu, wrzucić na nią osuszone liście szpinaku i poczekać aż zwiędnie. Trwa to bardzo krotko.

Zwiędnięty szpinak najlepiej wrzucić na sitko, bo puszcza wodę i odstawić.

Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, popieprzyć i obsmażyć krótko, tylko do ścięcia ( żeby nie przesuszyć ).

Szalotkę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklić razem na odrobinie oliwy lub masła.

Jajka roztrzepać trzepaczką ze śmietaną, wymieszać z serem, dodać oberwane listki tymianku, przyprawić solą i pieprzem.

Na przygotowanym uprzednio cieście ułożyć kawałeczki łososia, szpinak, zeszkloną szalotkę z czosnkiem i zalać całość masą jajeczną.

Piec 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( bez termoobiegu ).

Tak jak inne quiche można ją przygotować dzień wcześniej a nastepnęgo dnia tylko podgrzać 20 min. w 160 stopniach. Przechowywać w lodówce, przykrytą folią spożywczą.

Smacznego !

* Quiche podczas pieczenia bardzo efektownie rośnie. Po wyjęciu z piekarnika niestety opada ale i tak pięknie się prezentuje 🙂

Ps. Przepis przeniesiony z mojego starego bloga „Piekarnik na Emigracji”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.