Przepisy,  Tort Baranek Shaun,  Torty,  Wielkanoc

Tort „Baranek Shaun”

Wielkanoc nadchodzi wielkimi, baranimi skokami a ja przypomniałam sobie o przepisie na tort (z mojego starego bloga), który idealnie pasuje na stół wielkanocny, w dodatku budzi radość i dzieci i dorosłych 😉 Mimo pozorów tort wcale nie jest trudny do wykonania.

Do zrobienia tortu potrzebowalam dwa półokragłe biszkopty, które upiekłam w zwykłej metalowej misce o średnicy 20 cm.

Do tortu możecie użyć dowolny krem, najlepiej żeby był to krem maślany, daje większą stabilność.

Głowa baranka

Potrzebujemy:

ok. 200 gram czarnej masy cukrowej (tzw. fondant)
kawałeczek białej masy cukrowej
wykałaczki
patyczki do szaszłyków

Głowę należy uformować przynajmniej 1 dzień wcześniej, żeby masa nieco stwardniała.

Ciocia Rada Porada radzi: „Jeśli macie w planach częściej robić figurki z masy cukrowej to polecam kupić tylose powder. Proszek ten przyspiesza twardnienie masy cukrowej.

Uszy mocujemy na wykałaczkach.
Cała głowę zamocujemy na wbitych w tort patyczkach do szaszłyków.

Na wełnę:

1 lub 2 opakowania pianek marshmallows (1 opakowanie 265 g. wyszło mi dokładnie na styk)

Biszkopt nr 1 (mniejszy):

3 jajka
75 gram mąki pszennej
30 gram mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

Obie mąki wymieszać ze sobą i przesiać.
Żółtka oddzielić od białek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
Następnie dodawać stopniowo cukier, po trochu i ubijać.
Dodać żółtka, po jednym i miksowac już tylko do połączenia.
Dodać mąkę i wymieszać ciasto szpatułką. Delikatnie, żeby nie opadło!

Miskę wysmarować roztopionym masłem i dokładnie oprószyć mąką, nadmiar mąki wytrzepać.
Przełożyć ciasto do miski i piec jakieś 30-35 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Gdy biszkopt juz sie upiecze wyciagamy miske z piekarnika i spuszczamy ja na podloge z wysokosci ok. 30-40 cm. To sprawi, ze powierzchnia bardziej rownomiernie opadnie. Czynnosc ta nie jest tez az tak bardzo konieczna poniewaz i tak bedziemy odcinac wierzchnia warstwe.
Gdy biszkopt już się upiecze zostawiamy go w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia.
Żeby wyjąć biszkopt z miski należy go delikatnie podważyć. Łatwo wychodzi.

Biszkopt nr 2 (większy):

4 jajka
2/3 szklanki cukru
100 gram mąki pszennej
40 gram mąki ziemniaczanej

Biszkopt przygotować wg. opisu powyżej. Z tym ze czas pieczenia należy nieco wydłużyć.

Ciocia Rada Porada radzi: „Biszkopty piekę zawsze dzień wcześniej, na drugi dzień łatwiej je kroić, nie kruszą się tak bardzo jak świeżo po upieczeniu 😉 „

Przygotować dowolny krem do tortu.

Złożenie tortu:

  1. Z obu biszkoptów odkroić wierzchnia warstwę/skórkę (tylko z tej płaskiej strony)
  2. Wiekszy biszkopt przeciąć na dwie równe częsci.
  3. Mniejszego biszkoptu nie przekrawamy, użyjemy go jako spód.
  4. Ułożyć mniejszy biszkopt półokrągłą stroną do dołu.
  5. Wierzch biszkoptu nasączyć delikatnie słodką herbatą i posmarować warstwą kremu.
  6. Przykryć nastepnym biszkoptem, znów nasączyć i położyć następną warstwę kremu.
  7. Przykryc górną warstwą pozostałego biszkoptu. Utworzy się coć na kształt kuli.
  8. Całość posmarować dokładnie resztą kremu.
  9. Następnie zacząć przyklejać pianki od dołu (bardzo łatwo kleją sie do kremu).
  10. Gdy już bedziecie mniej więcej w połowie wysokości zamontować głowę baranka i dokończyć przyklejanie pianek.

Gotowy tort schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Tort Baranek Shaun
Metalowa miska o średnicy 20 cm, piekę w niej półokrągłe biszkopty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.