
Sernik z frużeliną malinową
Prosty, pyszny, delikatny i kremowy. Sernik, który zawsze wychodzi a swoim wykwintnym smakiem urzeknie wszystkich 😉
Właściwie już od lat jest to mój sernik podstawowy. Baza jest bardzo prosta w przygotowaniu, potem bawię się już tylko dodatkami. Dzisiaj pokażę go Wam w niezawodnej wersji z frużeliną z malin.
Dodam jeszcze raz, że robi się go naprawdę bardzo prosto 🙂
Spód:
130 g pełnoziarnistych ciastek
60 g masła
Formę do pieczenia 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Ciastka zmiksować na tzw. piasek, dodać rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć do formy. Wygładzić łyżką tworząc spód sernika.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
3 jajka M
500 g dobrego, pełnotłustego sera z pudełka na serniki
200 g crème fraîche* (używam w Holandii, jeśli nie macie do niego dostępu to użyjcie dobrej, gęstej śmietany)
3/4 szkl. drobnego, białego cukru (czasem używam xylitol)
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
Sernika nie należy miksować ani ubijać więc do przygotowania masy serowej będzie nam potrzebna tylko duża miska i trzepaczka jako mieszadełko. Wymieszać jajka z cukrem i esencją waniliową w misce, dodać twaróg i wymieszać. Dodać crème fraîche i wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i również wymieszać. Za każdym razem mieszać tylko do połączenia składników, żeby nie było grudek.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Piekarnik:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni (bez termoobiegu). Poniżej kratki na której będzie stał sernik umieścić szerokie naczynie i nalać do niego gorącej wody. Powyżej postawić sernik, zmiejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 1 1/2 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostygnięcia.
Frużelina z malin:
250 g malin (świeżych lub mrożonych)
sok z połówki cytryny
3 łyżki cukru
1 listek żelatyny
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, resztę składników zagotować. Maliny powinny sie rozpaść. Pogotować z 2 minutki, zestawić z ognia i dodać namoczoną i odciśnietą z wody żelatynę. Dobrze wymieszać i odstawić do przestudzenia. Gdy frużelina nieco ostygnie wylać ją na sernik . Gotowy sernik wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie dużym nożem można oddzielić go od formy i przełożyć na talerz czy paterę.
Smacznego 🙂
* Crème fraîche co to jest ?
To francuska gęsta śmietana o delikatniejszym, mniej kwaśnym smaku. Zawiera ok. 35% tłuszczu.


