Halloween,  Serniki

Sernik dyniowy

W sezonie dyniowym na stole nie może zabraknąć takiego smakołyku jak sernik z dyni. Dlatego dzisiaj podzielę się z wami moim przepisem.

Spód:


160 gram ciasteczek korzennych ( ale mogą być też herbatniki pełnoziarniste, ciasteczka imbirowe, orzechowe lub kakaowe ( bez polewy czekoladowej ) wg. woli 😉
60 gram roztopionego masła

Ciasteczka zmiksować w blenderze na tzw. piasek, wymieszać z roztopionym masłem.

  • Gdy robię spód z ciasteczek korzennych to po zmiksowaniu z masłem robią się dosyć „mokre” ale bez paniki, wystarczy je podsuszyć 😉
    Dno formy 23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć zmiksowane ciastka wymieszane z masłem, uformować spód sernika przyklepując łyżką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 12 min.
    Jeśli masa jednak nie jest zbyt mokra to nie trzeba jej wcześniej podpiekać.
  • Warto użyć ciastka korzenne bo doskonale komponują sie smakowo z sernikiem.

Przygotować piekarnik:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni, bez termoobiegu.

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Należy więc pod rusztem na którym będzie stała forma z sernikiem postawić szerokie naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą.

*W momencie gdy wstawimy sernik temperaturę należy zmniejszyć do 150 stopni.
Pieczemy przez 1 1/2 godz.

Masa serowa:

350 gram puree z dyni ***
500 gram twarogu na serniki ( zmielonego z pudelka ) w Holandii polecam Franse kwark z AH
250 gram serka mascarpone
400 gram skondensowanego słodzonego ( gęstego ) mleka
3 jajka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej ( pełne ale nie przesadnie czubate )
1/4 szkl. cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta / albo czubek noża mielonego imbiru i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Jajka i żółtka zmiksować krótko, tylko do roztrzepania.
Miksując na niskich obrotach dodawać po łyżce twaróg, następnie mascarpone.
Dodać puree z dyni oraz resztę składników na raz i jeszcze raz krótko przemiksować, znowu tylko do połączenia się składników. Masę wylać do formy na przygotowany wcześniej spód.

Wstawić sernik do uprzednio wcześniej przygotowanego piekarnika.

*W momencie gdy wstawimy sernik temperaturę należy zmniejszyć do 150 stopni.
Pieczemy przez 1 1/2 godz.

Polewa z kwaśnej śmietany:


250 gram kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru

Śmietanę wymieszać z cukrem. Sernik zaraz po upieczeniu wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim śmietanę i wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut.
Następnie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i tak zostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.

Glazura z marmolady pomarańczowej:


200 gram marmolady pomarańczowej ( najlepiej takiej z kawałkami skórki )
4 łyżki wody

Marmoladę z wodą zagotować, dobrze rozmieszać, rozprowadzić delikatnie na polewie ze śmietany.
Sernik okryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Dyniowego Smacznego 🙂

*** Puree z dyni

Dynię kroimy na części ( nie małe ale też nie przesadnie duże, bo wtedy dłużej będą się piekły ). Usuwamy pestki. Jeżeli używamy hokkaido lub dynię pizmową to nie trzeba jej obierać. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ( można przykryć folią aluminiową ) bez dodatku tłuszczu w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ( bez termoobiegu ) przez 1 godzinę lub trochę dłużej, do miękkości. Upieczoną dynię wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie miksujemy na gładkie puree.


*Do upieczenia puree do tego sernika potrzeba około 800 gram surowej dyni ( ważona ze skórką, ale bez pestek ).

Ps. Przepis przeniesiony z mojego starego bloga „Piekarnik na Emigracji”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.