
Serniczki oreo
Moje małe faworytki <3 Uwielbiam sernik i bardzo lubię oreo. Czemu więc by nie połączyć ze sobą tych dwóch wspaniałości 😉 Mini serniczki, mega pyszne i mega proste 😉 Zapraszam 🙂
Składniki na 12 sztuk
1 jajko L
0,5 kg sera na serniki ( pełnotłusty, mielony z pudełka )
200 gram creme freiche lub kwaśnej śmietany
1 łyżeczka esencji waniliowej
0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
14 ciasteczek oreo
papierowe papilotki do babeczek + forma do pieczenia babeczek
*Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej!
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, do każdej włożyć ciasteczko oreo. Jajko roztrzepać trzepaczką (nie ubijać). Dodać resztę składników i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Wypełnić papilotki aż po same brzegi, można kilka razy stuknąć delikatnie blachą o blat aby masa serowa równomiernie się rozłożyła. Pozostałe 2 ciasteczka zmikować na piasek (bez nadzienia) i posypać serniczki z wierzchu. Piec 30 min. w 160 stopniach (bez termoobiegu). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nieco uchylić. Wyjąć z piekarnika gdy lekko przestygną i pozostawić w formie do wystudzenia na kratce. Następnie schłodzić przez ok. 2 godz. w lodówce.
Smacznego 🙂
Ps. Przepis przeniesiony z mojego starego bloga „Piekarnik na emigracji”.


