Przepisy,  Przepisy z podróży,  Sałatki,  Tabbouleh,  Z warzyw

Tabbouleh

Tabbouleh ( czyt. ta-bu-le ) to lekka, libańska sałatka z dodatkiem pomidorów, ogórka, zielonej pietruszki, kolendry i mięty. Uwielbiam ją za jej smak, lekkość, świeżość i prostotę <3

Tabbouleh przygotowywana jest najczęściej z kaszą bulgur ale można ją przygotować również z kaszą kuskus. Sama robiłam ją również z kaszą gryczana i też było smacznie.

Chociaż tabbouleh należy do potraw kuchni libańskiej tak naprawdę jest przygotowywana w różnych wersjach we wszystkich kuchniach arabskich. Więc nie przejmujcie się gdy np. nie będziecie mieli świeżej kolendry, bez też będzie pysznie 😉

Składniki:


100 gram kaszy kuskus

2 dojrzałe pomidory

1/2 ogórka szklarniowego lub 2 średnie gruntowe

3 cebulki dymki

1 pęczek zielonej pietruszki ( ok. 15 gr. )

1 pęczek świeżej kolendry ( ok. 15 gr. )


15-20 listków świeżej mięty

sól, pieprz, sok z połowy cytryny, oliwa


Kuskus zalać 175 ml wrzatku, przykryć i odsatwić. Zioła i warzywa umyć i osuszyć. Pokroić dymkę. Pomidory i ogórek pokroić w drobną kostkę. Zioła drobno posiekać. Dodać ostudzony i rozdrobniony widelcem kuskus, wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.


Smacznego 🙂

Ps. Przepis przeniesiony z mojego starego bloga „Piekarnik na Emigracji”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *