Pasta & spaghetti

Pasta alla Norma

Przepis wyrwany z gazetki, dokładnie 😉 Trafiłam na niego kilka lat temu i zainteresował mnie bo głównym składnikiem jest oberżyna, którą tak bardzo lubię. Wypróbowałam i został już ze mną na zawsze 🙂 Danie jest pyszne i niesłychanie proste. Bardzo polecam 🙂

Składniki:

250 gram tagliatelle

2 oberżyny

2 puszki pomidorów w kawałkach ( 1 puszka = 400 gram )

2 duże ząbki czosnku

1/2 łyżeczki chili w płatkach ( w oryginale była jedna łyżeczka, ale uwaga wtedy danie wychodzi dosyć mocno pikantne )

1 serek ricotta ( zamiast ricotty równie dobrze może być jogurt grecki )

1 pęczek bazylii ( ok. 15 gram )

sól, oliwa, 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  • w przepisie serek ricotta należy zapiec w piekarniku, czyli wyłożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać przez 30 min. w temp. 200 stopni. Ja tę czynność pomijam, nie zapiekam.

Ugotować makaron.

Oberżynę umyć, osuszyć i pokroić wzdłóż w cienkie plastry. Posolić i zostawić na minimum pół godziny. Oberżyna w tym czasie puści sok. Nastepnie każdy plaster należy porządnie odcisnąć w ręcznik papierowy.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i zgrillować oberżynę z obu stron. Po ostudzeniu pokroić w takie grubsze paski.

Na dużej, głębokiej patelni podsmażyć krótko na oliwie grubo posiekany czosnek z płatkami chili, dodać pomidory, cukier, pokrojoną oberżynę i gotować na niedużym ogniu aż trochę zgęstnieje, jakieś 10 min.

Do gotowego sosu dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Podawać z ricottą lub jogurtem i listkami świeżej bazylii. Mniam 🙂

Smacznego 🙂

Trochę o tym co jemy 😉

Bakłażan inaczej oberżyna zwana też gruszką miłosną. Jego pierwszą zaletą jest to, że jest niskokaloryczny. Bogaty w wapń, potas, magnez i błonnik. Obniża poziom cholesterolu, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia, ma właściwości detoksykacyjne, jest znany jako afrodyzjak a naukowo udowodniono, że zawarta w bakłażanach nasunina ogranicza rozwój komórek rakowych.

Pomidory warto jeść przede wszystkim ze względu na likopen. To najsilniejszy antyutleniacz i co ciekawe nie ginie on podczas gotowania a staje się jeszcze silniejszy. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jedzenie pomidorów zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Poprawiają odporność i mają działanie antyrakowe.

Cudownych, zdrowotnych właściwości tych warzyw jest dużo więcej. Ja powiem w skrócie: „Jedzmy warzywa bo warto” 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *