
Pasta aglio olio e peperoncino
Sztampowy przykład kuchni włoskiej, że proste może być pyszne. Aglio olio e peperoncino to jedna z moich ulubionych włoskich past.
Dawno temu, moją drugą pracą w Holandii była praca za barem we włoskiej restauracji. Tam właśnie miałam tę przyjemność skosztowania po raz pierwszy tego makaronu. Skosztowałam i przepadłam 😉 Oczywiście podglądałam potem kucharza przy pracy, żeby móc w domu odtworzyć ten niebiański smak.
W tym przepisie najczęściej używa się makaronu spaghetti. Ja robię z takim jaki akurat mam, tym razem z tagliatelle.
Składniki na ok. 3 porcje:
350 gram makaronu
6-7 ząbków czosnku
1 papryczka chilli
świeżo starty parmezan
łyżka masła + kilka łyżek oliwy
sól i pieprz
Makaron ugotować al dente. Czosnek pokroić w jak najcieńsze plastry. Z chilli usunąć nasiona i również pokroić w cieniutkie plasterki.
Na patelni rozpuścić masło z oliwą, dodać pokrojony czosnek i chilli i podsmażyć, mieszając ( czosnek nie powinien się przysmażyć, chodzi o to aby oddał smak do tłuszczu ale nie zbrązowiał). Następnie wrzucić ugotowany makaron, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Podawać ze świeżo startym parmezanem, można posypać posiekaną natką pietruszki.

