Pasta & spaghetti,  Pasta aglio olio e peperoncino,  Przepisy

Pasta aglio olio e peperoncino

Sztampowy przykład kuchni włoskiej, że proste może być pyszne. Aglio olio e peperoncino to jedna z moich ulubionych włoskich past.

Dawno temu, moją drugą pracą w Holandii była praca za barem we włoskiej restauracji. Tam właśnie miałam tę przyjemność skosztowania po raz pierwszy tego makaronu. Skosztowałam i przepadłam 😉 Oczywiście podglądałam potem kucharza przy pracy, żeby móc w domu odtworzyć ten niebiański smak.

W tym przepisie najczęściej używa się makaronu spaghetti. Ja robię z takim jaki akurat mam, tym razem z tagliatelle.

Składniki na ok. 3 porcje:

350 gram makaronu

6-7 ząbków czosnku

1 papryczka chilli

świeżo starty parmezan

łyżka masła + kilka łyżek oliwy

sól i pieprz

Makaron ugotować al dente. Czosnek pokroić w jak najcieńsze plastry. Z chilli usunąć nasiona i również pokroić w cieniutkie plasterki.

Na patelni rozpuścić masło z oliwą, dodać pokrojony czosnek i chilli i podsmażyć, mieszając ( czosnek nie powinien się przysmażyć, chodzi o to aby oddał smak do tłuszczu ale nie zbrązowiał). Następnie wrzucić ugotowany makaron, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Podawać ze świeżo startym parmezanem, można posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *