Owsianka zapiekana z jabłkiem,  Przepisy,  Śniadania

Owsianka zapiekana z jabłkiem

Owsiankę jem na śniadanie prawie codziennie. Lubię słodkie śniadania, a przy takiej owsiance nie mam wyrzutów sumienia względem jej kaloryczności, ponieważ mam świadomość ile dobrego dostarczam mojemu organizmowi, czyli samej sobie 😉 Dla tych którzy jednak na owsiankę mają nadal zbyt długie zęby podaję kilka argumentów dlaczego warto ją jeść. A zapewniam, że przygotowana w ten sposób bardziej przypomina wyborne ciasto niż przedszkolny kleik z dawnych lat 😉

Płatki owsiane 

należą do grupy najzdrowszych pokarmów świata. Codzienne ich spożywanie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość.


Owies zawiera w sobie bardzo dużą ilość błonnika rozpuszczalnego ale rownież i tego nierozpuszczalnego w wodzie. Błonnik rozpuszczalny (beta-glukan) spowalnia proces przyswajania cukrów, a więc zapobiega otyłości i cukrzycy typu drugiego. Ma właściwości prebiotyczne i wzmacnia uklad immunologiczny. Błonnik nierozpuszczalny poprawia pracę jelit, łagodzi dolegliwości wystepujące przy nadkwasocie, daje uczucie sytości. Nienasycone kwasy tłuszczowe jakie zawiera owies zapobiegają powstawaniu zakrzepów, chronią przed zawałem, miażdżycą i udarem mózgu. Ponad to nawilżają naszą skórę od środka !! 😉

Codzienne spożywanie płatków owsianych zapobiega przyrostowi komórek rakowych, a dzieci karmione owsianką rzadziej chorują na astmę i choroby dróg oddechowych.
Cudownych właściwości dodatków takich jak siemie lniane, pestki słonecznika i dyni, czy orzechów nie muszę chyba Wam już opisywać 😉

Składniki

2 szkl płatków owsianych ( używam grubych )
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
garść pokruszonych orzechów włoskich lub pekan
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek z dyni
1-2 łyżki cukru trzcinowego, ksylitolu, syropu lub innego słodziwa
pół łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru w proszku (opcjonalnie)
1 duże jabłko
1 łyżka oleju
1 lub półtora szklanki dowolnego roślinnego mleka

Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Jabłko umyć (nie obieram), pokroić w kostkę, wymieszać z płatkami. Całość wsypać do żaroodpornego naczynia, polać olejem i zalać mlekiem do wysokości płatków. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *