Doce de Tomate,  Inne,  Kuchnia regionalna,  Portugalia

Doce de Tomate

Portugalska konfitura z pomidorów

Pewnie nie raz już wspominałam, że podróże dla mnie to nie tylko odkrywanie nowych miejsc ale i nowych smaków. Jedno z takich kulinarno smakowych wspomnień przywiozłam właśnie z Portugalii.
Będąc na górze Foia w Serra de Monchique i przeglądajac na małym stoisku lokalne produkty rzuciły mi się w oczy konfitury z pomidorów.  
Kupiłam z ciekawości jeden mały słoiczek, który otworzyłam dopiero po powrocie do Holandii i to był błąd ! Błąd, że kupiłam tylko jeden w dodatku taki tyci malutki 😂
Konfitury okazały sie obłedne ( jak dla mnie ), delikatny smak pomidorów z nutka cynamonu, goździków i cytryny.

Zgodna z tym, że nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem a tym bardziej się nie poddawać postanowiłam sama odtworzyć tę wspaniałą recepturę. Pobuszowałam po necie, za pierwszym razem przesadziłam z cytryną, ale już za drugim razem udało mi się odtworzyć ten niezapomniany, pełen portugalskiego słońca smak.

2 kg dojrzałych pomidorów
1 kg cukru trzcinowego
2 laski cynamonu
5-6 goździków
1 cytryna

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka, dodać cukier, cynamon, goździki, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
Gotować jak to konfitury długo i na małym ogniu, często mieszając aż odpowiednio zgęstnieją. U mnie trwa to mniej więcej 3-4 godziny.
Na koniec zmiksować blenderem. Gorące przelać do wyparzonych słoiczków, odwrócić do góry nogami i tak zostawic do wystygnięcia.
Z tego przepisu wychodzi ok. 3 i pół średnich słoiczków.

Na koniec taka mała anegdotka lub może puenta 😉
Jako dziecko miałam na podwórku koleżankę, która jako jedyna jadła pomidora z cukrem. No i oczywiście my reszta dzieciaków, że błłłeee, że jak to i fujjj … Bo pomidora z solą sie je, nie ? Teraz po latach przyznaję się, ze jest mi głupio i zwracam jej honor 😆

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.