Babeczki dyniowe,  Babeczki i muffiny,  Halloween,  Przepisy

Babeczki dyniowe

z korzenną nutą i kremem cheese

Lubicie dynię? Ja bardzo <3
A że sezon dyniowy w tym roku już rozpoczęty to tym razem zapraszam na pyszniutkie babeczki z puree z dynii, przyprawami korzennymi i serkowym kremem cheese, zrobionym z serka Philadelphia.

Babeczki można po prostu upiec i przyzdobić kremem lub przyozdobić je z okazji zbliżającego się Halloween 🙂

Do przygotowania babeczek potrzebna jest korzenna przyprawa do dyniowych wypieków tzw. Pumpkin Spice. Bez obaw, już piszę jak ją przygotować 😉 Pumpkin Spice można wykorzystywać też do innych, niedyniowych wypieków jak ciasteczek, naleśników itp.

Pumpkin Spice:

3 łyżki mielonego cynamonu
2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki zmielonych goździków
1,5 łyżeczki ziela angielskiego w proszku

Wszystko ze sobą mieszamy i przechowujemy w zamkniętym słoiczku.

Babeczki (12 sztuk)

200 g puree z dyni
150 gram miękkiego masła
150 gram drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
150 gram mąki samorosnacej (jak samemu przygotowac taką mąkę znajdziecie tutaj
1 łyżeczka Pumpkin Spice

Puree z dyni

Dynię myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki , wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez jakąś godzinę, do miękkości.
Gdy ostygnie miksujemy na puree. Niektóre gatunki jak np. Hokkaido nie trzeba obierać a niektóre należy bo skórka jest za twarda.

Masło ubić z cukrem na białą, puszystą masę.
Dodać 1 jajko, zmiksować.
Dodać kolejne jajko, zmiksować.
Dodać mąkę wymieszaną z przyprawami i puree z dyni i ponownie krótko zmiksować, tylko do momentu aż składniki dobrze się połączą.

Ciasto wyłożyć równo do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami.

Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (bez termoobiegu).

Cream cheese (krem serkowy)

100 gram serka Philadelphia
100 gram miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
1 pełna łyżeczka pasty z kandyzowanej skórki pomarańczy, przepis znajdziecie tutaj.

Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać serek i skórkę z pomarańczy, zmiksować.
Przełożyc do rękawa cukierniczego i ozdobić ostudzone babeczki.

Na babeczki w wersji Halloween:

130 gram  miękkiego masła
130 gram serka Philadelphia
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z kandyzowanej pomarańczy

– trochę masy cukrowej w kolorze pomarańczowym
– trochę masy cukrowej w kolorze zielonym

Krem przygotowac jak wyżej.
W każdej babeczce zrobić łyżeczką dziurkę.
Dziurkę napełnić kremem, wierzch babeczki również posmarować kremem.
Z pomarańczowej masy cukrowej powycinać kółka wielkości powierzchni babeczek.
Kółka przykleić na wierzch babeczek, tępą strona noża lub patyczkiem zrobić rowki, nadając im kształt dyni (jak na zdjeciu), na środku zrobić małe wgłębienie. Z zielonej masy cukrowej zrobić ogonki dyni. Można przykleić na krem jadalny lub delikatnie posmarować wodą.
Do pocieniowani, żeby wyglądały bardziej realnie użylam czerwonego i oliwkowego barwnika w proszku. Barwnik naniosłam na rowki i ogonki suchym pędzelkiem

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *