Desery,  Hiszpania,  Przepisy,  Torcik Crema Catalana

Torcik Crema Catalana

Krem Kataloński znany również jako Krem św. Józefa to hiszpański deser na bazie mleka, cynamonu, skórki z cytryny i pomarańczy. Kropkę nad „i” dodaje mu warstewka skarmelizowanego cukru. Tradycyjnie deser przygotowuje się 19 marca, na św. Józefa. Krem czasem porównywany jest do francuskiego Crème brûlée i krążą dyskusje który był pierwszy … Jajko czy kura 😉 Ale według mnie nie ma kochani co porównywać ponieważ są to dwa różne smaki i dwa różne światy. Obydwa wspaniałe.

Krem kataloński można podawać na różne sposoby, ja przygotowałam go tym razem w formie torcika. A co się bedę rozdrabniać 😉 I zapewniam Was, że jest tak dobry, że jeden kawałek to za mało 😉

Przepis

Spód:

180 gram pełnoziarnistych herbatników (np. digestive)
80 roztopionego masła

Krem: 

1 litr pełnego mleka (używam mleko bez laktozy)
125 gram cukru
2 laski cynamonu
8 żółtek
50 gram mazeiny (skrobia kukurydziana, ewentualnie ziemniaczana)
skórka otarta z jednej cytryny + skórka z jednej pomarańczy
6 płatków żelatyny

+ kilka łyżeczek cukru trzcinowego do skarmelizowania

Przygotowanie:

Spód okrągłej formy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki zmielić w blenderze na piasek, wymieszać ze stopionym masłem, wyłożyć do formy i ugnieść łyżką równy spód.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez jakies 10 minut.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.
Mleko wlać do garnka, wrzucić do niego laski cynamonu, dodać otartą skórkę z cytryny i połowę cukru.
Odstawić na kilka minut.
Następnie zagotować na małym gazie (żeby mleko nabrało jak najwięcej aromatu).
W tym czasie utrzeć żółtka mikserem z pozostałym cukrem i mazeiną na puszystą masę.
Zagotowane, gorace mleko przecedzić przez sitko a nastepnię wlać je cienkim strumieniem do ubitych żółtek. Cały czas mieszając!
Całość przelać do czystego garnka i mieszając podgrzewać do momentu aż zgęstnieje, ale nie gotować. Zestawić z gazu gdy zacznie „pyrkać”.
Na koniec dodać odciśniętą żelatynę i dokładnie wymieszać.
Gotowy krem wylać na podpieczony spód i od razu rzykryć go folią spożywczą. Folia powinna dotykać całej powierzchni kremu, zapobiegnie to powstaniu kożucha. Krem zostawić do całkowitego ostudzenia a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na calą noc.

Przed samym podaniem odciąć delikatnie od formy, przełożyć na paterę, posypać kilkoma łyżkami cukru trzcinowego i skarmelizować palnikiem. Jeśli zrobimy to wcześniej to karmel się roztopi.

Buen provecho! Smacznego 🙂

Torcik Crema Catalana czyli Krem Kataloński

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *