Desery,  Inne

Lime curd czyli krem limonkowy

Co to jest curd ?

Curd to angielski, delikatny krem, który jest wykorzystywany jako dodatek do deserów, lodów, babeczek, naleśników, tortów etc.

Zwykle robiony jest z owoców cytrusowych, takich jak cytryna, limonka, pomarańcza, lub mandarynka. Ale także z marakui, mango, jagód, malin, żurawiny czy jeżyn. Podstawowymi składnikami kremu są ubite żółtka jaj, cukier, masło, sok owocowy i skórka.

Składniki:

4 limetki ( jakieś 260 gram )
3 żółtka (białka można zamrozić i użyć np. do zrobienia bezy lub makaroników)
1 szkl. cukru
80 gram masła w temperaturze pokojowej

Limetki sparzyć gorącą wodą i porządnie wyszorować. Wycisnąć sok a z dwóch limetek zetrzeć skórkę.

Żółtka roztrzepać, dodać sok ze skórką, cukier i wymieszać. Gotować na malutkim ogniu, w małym garnku z grubym dnem, do momentu aż krem zgęstnieje. Podczas gotowania cały czas mieszać i uważać żeby żółtka się nie ścieły.

Krem przelać przez sito i do gorącego od razu dodać masło. Dobrze wymieszać. Gotowy krem przelać do wyparzonych i suchych słoiczków, przechowywać w lodówce do około dwóch tygodni.

Smacznego 🙂

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *