Desery,  Inne

Lemon curd

Pyszny, słodko-kwaśny krem cytrtnowy. Trochę słońca akurat na taką zimową niepogodę 😉 Krem możecie wykorzystać do wszystkiego czego tylko Wasza dusza zapragnie. No może za wyjątkiem schabowych 😉 Poza tym idealnie nadaje się do naleśników, tostów, deserów, lodów itp.

Lemon curd wymieszany z serkiem mascarpone to idealny i wyśmienity krem do przekładania tortów.

Curd możecie zrobić z różnych owoców cytrusowych i nie tylko. Przepis na curd z limonek znajdziecie tutaj.

Składniki

2 cytryny

2 jajka

1 żółtko

200 gram cukru

125 gram masła w temperaturze pokojowej (niesolone)

Cytrynę porządnie wyszorować, zetrzeć skórkę.

Lemon curd możemy przyrządzić w rondelku bezpośrednio na gazie lub w kąpieli wodnej.

Jeśli wybieramy metodę rondelkową to bierzemy mały garnczek z grubym dnem, w którym następnie musimy rozbełtać na jednolitą masę (najlepiej trzepaczką) jajka i żółtka z cukrem + skórka i sok z cytryny.

Całość podgrzewamy cały czas mieszając na małym gazie aż będzie gorące, dodajemy masło i mieszamy.

Nadal podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu aż krem zrobi się gładki i zgęstnieje (do konsystencji jogurtu).

Pilnujemy jednak żeby masa się nie zagotowała, bo wtedy jajka się zetną!

Gotowy krem można przecedzić przez sitko, wtedy ma bardziej delikatną konsystencje.

Gorący krem przekładamy do słoiczka i zamykamy. Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

Lemon curd czyli krem cytrynowy
Lemon curd czyli krem cyrtynowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *