Dania na słodko

Ryż z jabłkami

Są takie potrawy, które przypominają nam nasze najszczęśliwsze i beztroskie lata … dzieciństwo. U mnie jedną z nich był właśnie ryż z jabłkami. Uwielbiałam i ciągle dopytywałam mamę kiedy znowu będzie 😉 Pamiętam jaka ogarniała mnie radość gdy wracając z podwórka już na schodach czułam zapach pieczonych jabłek i cynamonu.

Wersja mojej mamy była prosta. Biały ryż, na to tarte jabłka posypane warstwą cukru i cynamonem. U mnie przez lata przepis nieco ewaluował.

Nie zapiekam już w piekarniku, ryż gotuję, jabłka przesmażam z ulubionym przyprawami, tak jest po prostu szybciej. Dodaję też do jabłek w zależności co mam: orzechy, daktyle, żurawina etc.

Smak wzbogaciłam dodając więcej przypraw takich imbir, gałka muszkatołowa czy bardzo zdrowa kurkuma. Te korzenne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające przyprawy powodują, że danie idealnie nadaje się na jesienne i zimowe chłody.

Składniki:

250 gr ryżu

5 srednich jabłek

2-3 łyżki cukru ( np. trzcinowego ) lub dowolnego syropu

2 garście orzechów ( włoskich lub pekan, wcześniej uprażonych )

kawałek masła + odrobina oleju

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka kurkumy

kilka goździków

Ryż ugotować na sypko. Jabłka pokroić w grubą kostkę ( ja jabłek nie obieram, ale oczywiście jak wolicie ;). Na glębokiej patelni rozgrzać masło z olejem, wrzucić jabłka, dodać cukier i przyprawy, przesmażyć z 10-15 minut aż jabłka nieco zmiekną. Gotowe !

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.