Bez glutenu,  Ciasteczka

Makaroniki walentynkowe serduszka

Mam wrażenie, że Boże Narodzenie było zaledwie tydzień temu a tu już wielkimi krokami zbliża się 14 lutego czyli dzień Św. Walentego.

W związku z tym mam dla Was szczególny przepis na tę okazję czyli makaronikowe serduszka <3 Francuskie ciasteczka, które uwiodą każdego i żaden twardziel im się nie oprze 😉

Przepis na makaroniki podawałam już wcześniej, znajdziecie go tutaj.

Dla uzyskania czerwonego koloru, na sam koniec do masy migdałowej dodałam czerwony barwnik w żelu.

Polecam obejrzeć ten filmik. Pokazane jest w nim jak przygotować ciasto i w jaki sposób wyciskać serduszka na blachę.

Krem truskawkowy, z którym zrobilam makaroniki to krem maślany. Bez obaw, jest bardzo lekki i mocno truskawkowy. Poza tym idealnie nadaje sie do serduszek na patyczku (dobrze trzyma i nie rozpływa się).

Ale krem to tylko sugestia, możecie je oczywiście przygotować z dowolnym, ulubionym kremem.

Makaroniki walentynkowe serduszka

Maślany krem truskawkowy

150 gram truskawek (zamrożone odmrozić)

2 żółtka

1/2 łyżki maizeny (skrobia kukurydziana) lub mąki ziemniaczanej

25 gram cukru

+ patyczki do lizaków ( cakepops )

Krok 1

Truskawki zmiksować na puree i podzielić. Część wlać do miseczki, drugą część zagotować z połową cukru w małym rondelku z grubym dnem.

Do częsci truskawek w miseczce dodać resztę cukru, żółtka i mazeinę i wymieszać trzepaczką na gładką masę, bez grudek.

Do masy wlewać po troszeczku (cały czas mieszając) zagotowane truskawki, całość przelać z powrotem do garnczka i mieszając zagotować aż zgęstnieje.

Gotową masę wylać do miseczki ( opłukanej zimną wodą ), przykryć folią spożywczą, tak żeby szczelnie przylegala do powierzchni kremu i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Krok 2

125 gram miękkiego masła*

30 gram cukru pudru

Masło i cukier puder utrzeć na biała, puszystą masę. Stopniowo dodawać przygotowany wcześniej i wystudzony budyń truskawkow cały czas miksując. Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego i przełożyć nim makaronikowe serduszka. W serduszka włożyć patyczki i całość schłodzić w lodówce.

*Masło powinno być naprawdę miękkie, wtedy krem udaje sie doskonale. W temperaturze pokojowej nie zawsze osiąga tę miękkość, szczególnie zimą. Żeby sobie pomóc kroję masło w grubą kostkę i wkładam je na 25 sekund do mikrofali ( moc 750 W ) wtedy zawsze jest idealne … Uważaj ! Ma być idealnie miękkie ale nie rozpuszczone 😉

Smacznego i przyjemnego Walentego <3 <3 <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.