Ciasteczka,  Halloween

Babeczki dyniowe

Kochani przyszła jesień a z nią … dynie 🙂 Więc zapraszam was na kremowe babeczki z dynią, przyprawami korzennymi i serkowym kremem cheese ( z serka Philadelphia ).

Świetny pomysł na zbliżające się Halloween ale można upiec je oczywiście z innej okazji lub bez okazji 😉

Do przygotowania babeczek potrzebna jest korzenna przyprawa do dyniowych wypieków tzw. Pumpkin Spice.

Pumpkin Spice:

3 łyżki mielonego cynamonu

2 lyżeczki imbiru w proszku

2 lyżeczki gałki muszkatołowej

1,5 łyżeczki zmielonych goździków

1,5 lyżeczki ziela angielskiego w proszku

Mieszamy i przechowujemy w zamkniętym słoiczku.

Babeczki ( 12 sztuk ):

1/5 kg dyni

150 gram miękkiego masła

150 gram drobnego cukru do wypieków

2 jajka L

150 gram maki samorosnącej, jak przygotować taką mąkę znajdziecie tutaj

1 lyżeczka mieszanki korzennej ( Pumpkin Spice )

Dynie myjemy, kroimy na mniejsze kawalki ( oczyszczamy z pestek ), wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez jakąs godzine, do miękkości.

Gdy ostygnie oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na puree.

Masło ubijamy dobrze z cukrem na białą, puszystą masę.

Dodajemy 1 jajko, miksujemy.

Dodajemy nastepne jajko, miksujemy.

Dodajemy mąkę wymieszana z przyprawami i puree z dyni i krótko miksujemy, tylko do momentu aą składniki dobrze się połączą.

Ciasto wykładamy do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami.

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Cream cheese ( krem serkowy ):

100 gram serka Philadelphia

100 gram miękkiego masła

3 łyżki cukru pudru

1 pełna łyżeczka pasty z kandyzowanej skórki pomarańczy, przepis znajdziecie tutaj

Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać serek i skórkę z pomarańczy, zmiksować.

Przelożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić ostudzone babeczki.

Do dekoracji użyłam orzechów pekan.

Na babeczki w wersji Halloween:

130 gram  miękkiego masła

130 gram serka Philadelphia

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka pasty z kandyzowanej pomarańczy

  • masa cukrowa w kolorze pomaranczowym
  • masa cukrowa w kolorze zielonym
  • Barwnik spożywczy w proszku czerwony ( opcjonalnie )
  • Barwnik spożywczy w proszku zielony ( opcjonalnie )

Krem przygotować jak wyżej.

W każdej babeczce zrobić lyżeczką dziurkę.

Dziurkę napełnić kremem, wierzch babeczki również posmarować kremem.

Z pomarańczowej masy cukrowej powycinać kółka wielkości powierzchni babeczek.

Kółka przykleić na wierzch babeczek, można porobić rowki zaokrąglonym patyczkiem nadajac im kształt dyni ( jak na zdjeciu ). Z zielonej masy cukrowej zrobić ogonki dyni.

Barwnika w proszku można użyć do pocieniowania rowków ( na sucho, suchym pędzelkiem ) żeby nadać im nieco głębi 3D 😉

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z mojego starego bloga „Piekarnik na emigracji”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.