Ciasta,  Desery

Śliwkowo – migdałowe clafoutis

Clafoutis to francuski deser z owocami ( oryginalnie z wiśniami, ja miałam ochotę na śliwki ale można użyć też inne owoce ).
Nie mogę tego nazwać ciastem bo dominuja w nim raczej owoce zapieczone w bardzo delikatnym cieście. Całość tworzy bardzo lekką konsystencję i jest przepysze … Polecam 🙂

Jest to deser, który wyjadamy prosto z formy, w której był pieczony ( inaczej sie nie da 😉 Jeśli macie w planie wiecej degustatorów to polecam podzielić owoce i ciasto na małe, jednoosobowe foremki do pieczenia. Ewentualnie obdzielić całą rodzinę łyżkami i zasiąść wspólnie, jak dawniej przy jednej misie 😉 Taka forma jedzenia też może być przyjemna 🙂

Ciasto:

6-7 śliwek ( użyłam śliwki brzoskwiniowe, są dosyć duże, wiec ilość śliwek zależy tak naprawdę od ich odmiany )
75 gram mąki
50 gram mąki migdałowej ( zamiast mąki migdałowej można użyć 50 gram migdałów w płatkach, które należy wsypać razem ze zwykłą mąką do malaksera i zmielić na bardzo drobno
1 laska wanilii
400 ml mleka
80 gram cukru trzcinowego
4 jajka
płatki migdałowe do posypania
cukier puder do posypania

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki i każdą połówkę pokroić jeszcze na cztery części.
Ułożyć ściśle, miąższem do góry w wysmarowanej masłem formie. Forma ceramiczna duża około 28 cm, albo małe foremki, jak kto woli.
Jeśli śliwki nie są jeszcze zbyt zbyt dojrzałe to można oprószyć je łyżeczką brązowego cukru.
Laskę wanilii przeciąć wzdłóż na pół, wydrążyć ziarenka, dodać do mleka. Następnie dodać cukier, jajka i mąke wymieszaną z mąką migdałową. Wszystko wymieszać trzepaczką do momentu aż konsystencja będzie mniej więcej jednolita.
Uwaga! Ciasto jest bardzo rzadkie, wiec nie polecam używać form otwieranych!
Zalać owoce tak żeby trochę wystawały, całkowicie zalane owoce utoną w cieście i nie będzie ono wtedy zbyt efektownie wyglądać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni ( bez termoobiegu ) i zapiekać przez 1 godzine.
Po 1/2 godziny pieczenia posypać płatkami migdałowymi i piec przez następne 1/2 godziny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Deser smakuje i na ciepło i na zimno. Możemy zaserwować go z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, czy z mascarpone z odrobiną cukru i wanilii.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *