Ciasta,  Ciasta drożdżowe,  Drożdżowy kwiatek z makiem,  Przepisy,  Wielkanoc

Drożdżowy kwiatek z makiem

To ciasto drożdżowe możecie tak naprawdę przygotować z czym tylko chcecie: makiem, twarogiem, dżemem, nutellą itd.

Z okazji Wielkanocy zrobiłam kwiatek z makiem, ale w bardzo podobny sposób można zrobić z niego gwiazdę na Boże Narodzenie. Nieco niżej, w opisie wykonania, znajdziecie wskazówke jak ją zrobić 😉

Masa makowa:

200 gram mielonego maku
200 ml mleka
80 gram cukru
2-3 lyżki miodu
25 gram masła
cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 pełna łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
2 łyżki esencji waniliowej
2 białka M (żółtka pozostawić do posmarowania ciasta)

Dodatkowo:

Garść rodzynek, garść posiekanych orzechów (włoskich lub pekan) lub migdałów. Orzechy dobrze jest wcześniej podprażyć aby wydobyć ich smak.

Przygotowanie maku:

Do mleka dodać miód, cukier, masło i kandyzowaną skórkę. Wsypać mak i gotować chwilkę na małym ogniu do napęcznienia, cały czas mieszając.
Zestawić z ognia, dodać rodzynki oraz posiekane orzechy, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
Gdy masa ostygnie ubić białka na sztywno (do białek można dodać szczyptę soli, łatwiej się ubiją). Pianę wymieszać delikatnie z makiem. Mak podzielić na 3 równe części.

Uwaga!

Jeśli lubicie naprawdę dużo maku w cieście to możecie zużyć wszystko. Ja tak lubię 🙂 Dla niektórych może być tego maku jednak trochę za dużo, więc wtedy zużyjcie go nieco mniej 😉

Ciasto drożdżowe:

Składniki:

500 g mąki
2 jajka M
180 ml mleka
60 g cukru
30 g masła
14 gram drożdży instant

Mleko podgrzać, ma być letnie.
Masło rozpuścić i zostawić żeby przestygło.
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z drożdżami.
Jajka rozbić z cukrem.
Do mąki dodać ubite jajka. Masło wymieszać z letnim mlekiem i także dodać do mąki.

Krok 1

Wyrobić ciasto. Ciasto z początku mocno sie klei ale przestaje w skutek wyrabiania (można ręce posmarować oliwą, pomaga). Najłatwiej oczywiście wyrobić w mikserze używając końcówkę w kształcie haka (ubijam około 10 minut).
Wyrobione, elastyczne ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 2

Przygotować formę do pieczenia o średnicy 28 cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia a brzegi posmarować delikatnie masłem.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto, zagnieść i podzielić na cztery równe części.

Krok 4

Pierwszy kawałek rozwałkować na placek o średnicy około 26 cm.

Jeśli używacie otwieraną formę do pieczenia to zdejmijcie z niej rant, połóżcie pierwszy placek na spodzie formy. Tak będzie łatwiej 😉

Jeśli natomiast używacie formy, której nie można rozpiąć to wyjmijcie z niej (tak jak ja) papier, którym wyłożyliście dno formy i na nim umieście pierwszy, rozwałkowany placek. Tak będzie łatwiej przenieść gotowe ciasto do formy.

Krok op kroku jak przygotować drożdżowy kwiatek z makiem.
Opis „krok po kroku” jak przygotować drożdżowy kwiatek z makiem

Krok 5

Rozsmarować na nim pierwszą porcję masy makowej, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu.

Krok op kroku jak przygotować drożdżowy kwiatek z makiem.
Opis „krok po kroku” jak przygotować drożdżowy kwiatek z makiem

Krok 6

Powtórzyć to samo z drugim i trzecim plackiem.
Na wierzchu ułożyć ostatni, rozwałkowany placek. Brzegi ciasta lekko docisnąć.

Krok op kroku jak przygotować drożdżowy kwiatek z makiem.
Opis „krok po kroku” jak przygotować drożdżowy kwiatek z makiem

Krok 7

Na środku ciasta położyć małą szklaneczkę o niedużej średnicy. Ciasto wokół szklaneczki pokroić ostrym nożem jak tort, na 16 kawałków.
Najpierw na cztery, potem każdy z tych czterech na pół, wyjdzie osiem, i te osiem znowu na pół.

Opis „krok po kroku” jak przygotować drożdżowy kwiatek z makiem

Krok 8

Następnie bierzemy dwa kawałki. Jeden przekręcamy (jeden raz) w prawo, drugi (jeden raz) w lewo i obydwa sklejamy ze sobą, dociskając delikatnie brzeg. Powinien wyjść płatek.
Z kolejnymi kawałkami postępujecie tak samo, aż wyjdzie Wam cały kwiatek.

Gwiazda:

Aby wyszła Wam gwiazda musicie przekręcić każdą część 2 razy. Czyli 2x w prawo i 2x lewo. Proste, co nie? 😉

Opis „krok po kroku” jak przygotować drożdżowy kwiatek z makiem

Krok 9

Gotowy kwiatek przełożyć ostrożnie do formy, przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na 15 min. w ciepłym miejscu, do napuszenia. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem.

Opis „krok po kroku” jak przygotować drożdżowy kwiatek z makiem

Krok 10

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i piec przez ok. 25 minut. Jeśli zbyt szybko zabrązowi się z wierzchu można przykryć arkuszem papieru do pieczenia.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto jeszcze przez 5-10 min.
Następnie wyjąć z piekarnika, poczekać aż nieco przestygnie, po czym wyjąć z formy.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.