Boże Narodzenie,  Ciasta

Ciasto pomarańczowe

Kiedyś w tv usłyszałam takie zdanie: ” Zmieniając gotowy przepis tworzymy właściwie nową recepturę”. Przypomniało mi się gdy zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Przepis pochodzi od Marry Berry tutaj, ja użyłam zmodyfikowanego przepisu, który znalazłam na stronie Mała Cukierenka. Wykorzystałam jednak swoją własną wizję, co spowodowało, że powstało całkiem nowe, mega pomarańczowe ciasto 🙂
Ciasto jest maślane, wilgotne od nasączenia, przełożone lekkim kremem mascarpone. Dla wielbicieli kandyzowanych pomarańczy <3

Pomarańcze w syropie:

2 średniej wielkości pomarańcze wyszorować i pokroić na ok. 0,5 cm plastry ( nie za cienkie, żeby nie rozpadły się podczas gotowania )
Zagotować wodę w garnku, do gotującej się wody wrzucić na ok. 2-3 min. plastry pomarańczy, wyjąć na sitko ( blanszując, pozbędziemy się goryczy ).

Syrop:

2 szkl cukru
2 szkl wody

Wodę z cukrem zagotować, włożyć pomarańcze i gotować ok. 15 min. aż zrobią się szkliste. Wyłożyć na sitko, żeby obciekły i wystygły.

Ciasto:

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

230 gr miękkiego masła
90 gr drobnego cukru do wypieków
100 gr cukru trzcinowego
szczypta soli
4 jajka
skórka starta z 2 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy

230 gr mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło zmiksować z solą i cukrem ( białym i trzcinowym ) na jasną, puszystą masę.
Dodawać jajka, po jednym, za każdym razem miksując do połączenia.
Następnie dodać mąkę, sok oraz skórkę z pomarańczy i krótko zmiksować, tylko do momentu aż ciasto stanie się jednolite.

Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno ).
W formie ułożyć wystudzone plastry pomarańczy ( pamiętając żeby zrobić to ładnie bo potem spód będzie wierzchem naszego ciasta 😉

Na pomarańcze wyłożyć ciasto i za pomocą łyżki równo je rozprowadzić. Można delikatnie podociskać łyżką i stuknąć kilka razy formą o blat stołu, żeby ciasto równomiernie się rozłożyło.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 45-50 min. do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Następnie oddzielić nożem od boku formy i wyłożyc na talerz odwracając przy tym ciasto „do góry nogami”. Ciasto przekroić na pół.

Do nasaczenia:

Sok z dwóch pomarańczy zagotować z 1 łyżką cukru, pogotować troszkę na średnim ogniu aby nieco odparował, wystudzić.

Krem :

Składniki na krem wyjąć z lodówki przed samym użyciem.

150 gr serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej, używam takiej pasty pomarańczowej lub skórka otarta z jednej pomarańczy i odrobina likieru pomarańczowego

Serek wymieszać dokładnie z cukrem i skórką pomarańczową. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać stopniowo z serkiem.

Pierwszy blat ciasta nasączyć połową syropu, wyłożyć na niego cały krem, przykryć wierzchem ciasta. Wierzch nasączyć pozostałym syropem.
Schłodzić nieco przed podaniem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.