Bez laktozy,  Chlebek bananowy,  Ciasta,  Ciasta z owocami,  Przepisy

Chlebek bananowy

Prosta i pyszna inspiracja na przejrzałe banany. Zdarza się, że gdy banany poleżą kilka dni robią się mało apetyczne i zaczyna brakować na nie chętnych 😉 Mam na nie niezawodny i bardzo prosty sposób. Zróbcie chlebek bananowy. Przepis znalazłam parę lat temu na moje wypieki , nieco go zmodyfikowałam, ponieważ nietoleruję laktozy to masło zastąpiłam olejem. Do chlebka używam różnych rodzajów mąki (bardzo lubię w wersji orkiszowej). Chlebek można zrobić również całkowicie vega zastępując jajko dwoma łyżkami siemienia lnianego, zalanym wcześniej odrobiną gorącej wody. A kiedyś zapomniałam dodać jajka i też wyszedł 😉

Chlebek bananowy

4 dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju ( rzepakowy, słonecznikowy )
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 roztrzepane widelcem jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki (orkiszowej, pełnoziarnistej lub zwykłej)

Dodatkowo:
duża garść orzechów włoskich lub pekan (wcześniej podprażonych), opcjonalnie można dodać też garść rodzynek, suszonej żurawiny lub pokrojonych na drobno daktyli (jeżeli dodajecie daktyle to proponuję zmiejszyć nieco ilość cukru).

Banany rozgnieść w widelcem, nie na całkowitą miazgę, niech pozostaną widoczne kawałeczki. Banany wymieszać łyżką z olejem, wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię i pokruszone orzechy. Dodać mąke wymieszaną z solą i sodą, wymieszać. Ciasta nie miksujemy, wystarczy widelec lub łyżka 😉

Wlać do foremki keksówki o wymiarach ok. 10 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni, bez termoobiegu) i piec 1 godzinę.
Możliwe, że wierzch szybciej zbrązowieje, wtedy należy przykryć chlebek kawałkiem papieru do pieczenia i piec dalej bez obaw 😉
Wyjąć chlebek z piekarnika, postawić na kratce i pozostawić w foremce do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Ps. Przepis przeniesiony z mojego starego bloga „Piekarnik na emigracji”.

Chlebek bananowy, Banana bread

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.