Bez laktozy,  Chlebek bananowy,  Ciasta,  Przepisy

Chlebek bananowy

Prosta i pyszna inspiracja na przejrzałe banany. Zdarza się, że gdy banany poleżą kilka dni robią się mało apetyczne i zaczyna brakować na nie chętnych 😉 Mam na nie niezawodny i bardzo prosty sposób. Zróbcie chlebek bananowy. Przepis znalazłam parę lat temu na moje wypieki , nieco go zmodyfikowałam, ponieważ nietoleruję laktozy to masło zastąpiłam olejem. Do chlebka używam różnych rodzajów mąki (bardzo lubię w wersji orkiszowej). Chlebek można zrobić również całkowicie vega zastępując jajko dwoma łyżkami siemienia lnianego, zalanym wcześniej odrobiną gorącej wody. A kiedyś zapomniałam dodać jajka i też wyszedł 😉

Chlebek bananowy

4 dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju ( rzepakowy, słonecznikowy )
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 roztrzepane widelcem jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
duża garść orzechów włoskich lub pekan (wcześniej podprażonych), opcjonalnie można dodać też garść rodzynek, suszonej żurawiny lub pokrojonych na drobno daktyli.

Banany rozgnieść w widelcem, nie na całkowitą miazgę, niech pozostaną widoczne kawałeczki. Banany wymieszać łyżką z olejem, wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię i pokruszone orzechy. Dodać mąke wymieszaną z solą i sodą, wymieszać. Ciasta nie miksujemy, wystarczy widelec lub łyżka 😉

Wlać do foremki keksówki o wymiarach ok. 10 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni, bez termoobiegu) i piec 1 godzinę.
Możliwe, że wierzch szybciej zbrązowieje, wtedy należy przykryć chlebek kawałkiem papieru do pieczenia i piec dalej bez obaw 😉
Wyjąć chlebek z piekarnika, postawić na kratce i pozostawić w foremce do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Przepis przeniesiony z mojego starego bloga „Piekarnik na emigracji”. Ponieważ przetłumaczyłam kiedyś ten przepis na język holenderski i jest mi szkoda tego wyrzucać to … 😉

Nu in het Nederlands 🙂

*** In deze recept hoeft geen mixer te gebruiken.
*** kopje 250 ml

Bananenbrood

4 geprakte overrijpe bananen
1/3 kopje olie 3/4 kopje suiker ( riet suiker vind ik hier lekker )
1 losgeklopte ei
1 tl vanille aroma
1 tl baksoda
snufje zout
1,5 kopje bloem ( gewone tarwebloem,of volkoren,of speltbloem )
1/2 kopje walnoten of pecannoten ( gebroken )

Verwarm de oven tot 170 graden Celsius.
Bakvorm moet je bekleden met bakpapier.
Roer met een lepel  de losgeklopte ei met geprakte bananen, olie, suiker, noten en vanille aroma erdoor.
In aparte kom meng de bloem met zout en baksoda.
Giet de bloem in het bananenmengsel en roer erdoor totdat alles goed gemengd is.
Giet het mengsel in de cakevorm.
Bak 60 min.
Als je een prikker in de cake steekt die er schoon weer uitkomt, dan is de cake klaar.
Laat de cake in de vorm op een rooster afkoelen.

Eet smakelijk 🙂

Chlebek bananowy, Banana bread

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *