Chleb orkiszowy i smażone pomidory,  Chleby i bułki,  Przepisy

Chleb orkiszowy i smażone pomidory

Ach cóż to był za smak <3 Dzisiaj mam dla was pomysł na wspaniałe, domowe śniadanie lub lunch, w skład którego wchodzi bardzo prosty, mega zdrowy domowy chlebek orkiszowy i tapenada ze smażonych pomidorów. Przyda się też dojrzałe awokado, rozgniecione i skropione sokiem z cytryny jako smarowidło. Jeśli macie w domu przejrzałe pomidory i nie bardzo wiecie co z nimi zrobić, lub odwrotnie, macie niedojrzałe pomidory (które mają mało smaku) to możecie je w ten sposób smakowo podrasować 😉 Przepis znajdziecie poniżej, ale wcześniej parę słów o tym dlaczego warto siegać po pszenicę orkiszową.

Orkisz bogaty w białko, błonnik oraz inne makro i mikroelementy dostarcza naszemu ciału substancje odżywcze, które dają nam energię i zdrowie. Reguluje nasz metablizm, poprawia krążenie, obniża poziom cukru i cholesterolu oraz wspomaga system trawienny, a co za tym idzie również i odpornościowy.

Słynna propagatorka orkiszu, św. Hildegarda z Bingen tak pisała w XII w. o tym cennym ziarnie: Orkisz jest najlepszym zbożem. Działa rozgrzewająco i natłuszczająco, jest wysokowartościowy i łagodniejszy niż wszystkie pozostałe ziarna zbóż. Kto spożywa, orkisz, ten buduje silne mięśnie. Orkisz prowadzi do właściwego obrazu krwi, powoduje rozluźnienie umysłu oraz obdarza pogodą ducha. Niezależnie od tego, w jakiej postaci spożywasz orkisz, czy w postaci chleba, czy ugotowanej potrawy, orkisz jest jednym słowem dobry i lekkostrawny.

Domowy chleb orkiszowy i smażone pomidory

Chleb orkiszowy

800 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej

7 gr suchych drożdży

2 łyżeczki soli morskiej

2 łyżki miodu lub dowolnego syropu

2 łyżki oleju

600 ml ciepłej wody

Z podanych składników wyjdą 2 bochenki. Potrzebne więc będa 2 keksówki 21 na 10 cm, które należy wysmarować masłem, lub olejem i oprószyć mąką.

Suche składniki wymieszać w dużej misce, dolać wodę i wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez jakieś 10 minut. Po tym czasie powinno zbić się już w jednolitą kulę ale na tym etapie nadal sie lepi (lepiej nie dodawać jednak więcej mąki). Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim przygotowane formy, jeśli zbyt bardzo się klei możemy zwilzyc rece wodą, pomaga 😉 Przykryć ściereczką i odtawić w ciepłe miejsce na ok półtorej godziny. Po tym czasie powinno wyrosnąć do brzegów foremek. Posmarować mlekiem, delikatnie, żeby nie opadło i posypać ziarnami. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 50 minut. Wyjąć z foremek i studzić na kratce.

Smażone pomidory

4 pomidory

1 duży ząbek czosnku

dowolne zioła (u mnie tym razem świeży rozmaryn), sól i pieprz do smaku

olej

Pomidory umyć pokroić na cząstki. Na rorgrzanym oleju przesmażyć krótko posiekany czosnek, wrzucić pomidory, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Smażyć, mieszając do momentu aż utworzy się taka pomidorowa papka i odparuje nadmiar wody. Przełożyć do miseczki, przykryć i schłodzić.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *