Bez glutenu,  Bez laktozy,  Inne

Placki z kaszy gryczanej

Placki mogą być świetną odskocznią od kaszy ugotowanej na sypko lub zwykłego pieczywa. Świetnie komponuja sie z masłem czosnkowo-ziołowym z awokadoPastą z pieczonych warzyw albo np. z Ratatouille ale oczywiście możecie je jeść z czym tylko macie ochotę.
Placki są bardzo proste w przygotowaniu, oprócz kaszy gryczanej nie wymagają żadnych dodatków w postaci jajek czy czegoś tam, jedynym składnikiem jest tylko i wyłącznie sama kasza i woda, no i sól 😉
Przypominają nieco nasze stare podpłomyki pieczone na gorącym piecu.

Przygotowanie:

1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej ( białej ) zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia wodę odlać, kasza będzie klejąca ale jej nie płukać, zalać swieżą, zimną wodą tak aby wody było gdzieś 1 cm więcej niż kaszy. Całość zmiksować blenderem na papkę. Doprawic solą, pieprzem i czym macie tylko ochote.

Ja do nadania smaku dodaję np. 1 łyżeczkę zataru. Jest to arabska mieszanka przypraw na bazie sumaku, ziaren sezamu, tymianku, oregano, majeranku, używana między innymi do pieczenia chleba.

Do tak przygotowanego ciasta dodajemy dosłownie kapkę oliwy czy oleju.

Smażyć na malutkiej patelni, rozgrzanej i posmarowanej oliwą, do momentu aż się ładnie zrumienią. Z tej ilości wychodzi jakieś 8 placków.

Smacznego 🙂

Ps. Przepis przeniesiony z mojego starego bloga „Piekarnik na Emigracji”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *