
Masło czosnkowo-ziołowe z awokado
Bardzo smaczna i dużo zdrowsza alternatywa dla zwykłego masła. Czyli masło z awokado, umownie nazwijmy to masłem choć wiadomo, że masłem to nie jest. Zapewniam jednak, że jest bardzo smaczne 🙂 Możemy wykorzystać je jako smarowidło do pieczywa albo dip np. do warzyw. Samo awokado jest dosyć neutralne w smaku więc w zależności co do niego dodamy to taki uzyskamy smak. Dzisiaj w wersji czosnkowo-ziolowej a dokładniej pietruszkowej 😉
Idealnie komponuje sie w pełnowartościowe wegańskie danie razem z plackami z kaszy gryczanej
Składniki:
1 dojrzałe awokado, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, kilka gałązek pietruszki ( drobno posiekanej ), sól i pieprz.
Awokado przekroić wzdłuż nożem do pestki, następnie przekręcić dzieląc owoc na pół. Wyjąć pestkę ale zachować ją na potem.
Łyżką wyjąć miaższ do miseczki i rozdrobnić na papke widelcem. Dodać sok z cytryny, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Włożyc ponownie pestke. Gotowe! Sok z cytryny i pestka sprawiają, że miąższ awokado tak szybko nie ściemnieje i zachowa ładną, świeżą barwę.
Smacznego !

